Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine pripala je čast da u svojim prostorijama ugosti delegaciju novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čelu sa ministarkom gospođom Gordanom Čomić.

Poseta je realizovana 12.02.2021. godine a delegaciju Ministarstva činili su: gospođa Gordana Čomić,  ministarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,  gospođa Olena Papuga , državna sekretarka,  gospođa Ivana Antić, pomoćnica ministra i gospođa Aleksandra Rašković, šefica kabineta ministra.

Ispred domaćina, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, goste je pozdravila  gospođa  Ljiljana  Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

U svom izlaganju predstavila  je  češku  zajednicu u Srbiji i ciljeve Nacionalnog saveta. Podsetila je na odlične odnose češke zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom kao i pripadnicima ostalih nacionalnih zajednica. Pomenula  je i predstojeći popis stanovništva u Srbiji kao i važnost slobodnog izjašnjavanja o pripadnosti. Predsednik Izvršnog odbora gospodin Šiman Irović izneo je podatke o aktivnostima Saveta kao i predstojećim dešavanjima. Potpredsednik Saveta, gospodin Štefan Klepaček, pozdravio je tradicionalno dobru saradnju Saveta sa nadležnim institucijama i istakao da je upravo to dodatni motiv za još veće angažovanje na dobrobit češke zajednice.

Ministarka Čomić je u svom izlaganju istakla je da će uloga Ministarsta biti da omogući prisustvo manjina u  javnom servisu RTS, posebno u periodu pred popis stanovništva. Istakla je značaj rezultata popisa za sprovođenje dalje politike prema nacionalnim manjinama. Takođe je izrazila svoje zadovoljstvo brojnim aktivnostima Nacionalnog saveta Čeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *