U periodu od 25.08. – 02.09 mladi iz pokreta Brontosaurusi  iz Brna u Češkoj  boravili su u Češkom Selu u okviru projekta „Mala Češka iza Dunava“  („Malé Česko za Dunajem”) pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke. Pokret Brontosaurusi  je neprofitna organizacija koja se skoro 45 godina brine o prirodnom i kulturnom nasleđu u Češkoj i inostranstvu. Pokret podržava lokalne seoske zajednice i doprineti razvoju eko turizma, te podržava  iseljeničku zajednicu i pomaže o u brizi o jedinstvenom kulturnom i prirodnom nasleđu.

Mladi iz Češke imali su priliku da dožive atmosferu Balkana, otkriju novi svet, imaju prijateljske susrete sa sunarodnicima, osete  romantiku čeških sela, i putuju kroz predeo Dunava. Sklopljena su nova prijateljstva i iskustva  za ceo živbot. Osim volonterske pomoći bila je to i prilika za samorazvoj i upoznavanje novih prijatelja.

Ovo je već osma godina kako volonteri  iz pokreta Brontosaurusi dolaze u Srbiju i volonterski se angažuju na različitim lokalnim projektima. Ovoga puta bilo je to farbanje dečijih rekvizita u dvorištu Etno muzeja u Češkom Selu, čišćenje mesnog groblja, čišćenja divlje deponije na kraju sela, košenja trave i sečenja korova i rastinja i mapiranja pešačke staze do Kruščice. Posebno je zapažen zajednički rad sa meštanima na izradi velikog turističkog znaka koji sada krasi ulaz u Češko Selo.

Glavna korist kampa ne leži u materijalnoj pomoći, već u jačanju odnosa među sunarodnicima i ljudima u našoj zemlji, jačanju češkog elementa, konkretnoj pomoći u održavanju važnih mesta u selima i činjenici da postoji nešto novo u selu. Zahvaljujući toplini meštana, Brontosaurusi su godinama uspevali da uspostave prijateljske odnose sa sunarodnicima, na osnovu kojih je kamp zamišljen i bez kojih to ne bi imalo smisla. Stekli su nova prijateljstva i stvorili zajedničke uspomene koje će dugo pamtiti te se nadamo da će nam opet doći i biti o deo naše zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *