U drugoj polovini avgusta 2021.godine češku zajednicu u Južnom Banatu posetili su studenti i profesori sa Odeljenja za etnologiju Karlovog univerziteta u Pragu. Na čelu delegacije bio je direktor Odseka etnologije, doktor Marek Jakoubek. Bila je to terenska praksa studenata sa Karlovog univerziteta tokom koje su studenti boravili u češkim selima u srpskom Banatu i učestvovali u istraživanjima. Događaj je organizovan uz pomoć Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji, koji je studentima obezbedio smeštaj i prijem.

Grupa od 25 studenata etnologije i kulturne antropologije bavila se temama iz nekoliko oblasti, poput arhitekture čeških sela, čeških venčanja i narodne medicine. U arhivi Česke besede u Beloj Crkvi studenti su obradili materijale koji će se koristiti za objavljivanje publikacije u čast stogodišnjice od osnivanja ove iseljeničke organizacije u Srbiji.

Učenici su takođe aktivno učestvovali na Paprikašijadi, takmičenju u kuvanju paprikaša, koja je deo rok festivala Srpski Banat. Veliki značaj ove posete ogleda se ne samo u sprovedenim istraživanjima već i u svojevrsnoj međukulturnoj razmeni i podršci. Inicijator ove posete bio je učitelj češkog jezika, gospodin Stanislav Havel, čija je energija i kooperativnost nezamenjiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *