Dana 26.09.2020. godine u Kruščici, u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Češke održan je treći po redu  fudbalski  turnir Banat Cup 2020. Banat Cup je prijateljski fudbalski  turnir  češke dijaspore i njenih prijatelja. Turnir je zamišljen i kao druženje pripadnika češke dijaspore iz Srbije i zemalja  u okruženju,  međutim, ove godine, zbog specifične epidemiološke situacije, turnir je održan uz učešće dece i mladih iz nekoliko čeških udruženja kao i njihovih prijatelja iz okolnih mesta.

Sport u celini, ima veliki uticaj i poseban značaj u formiranju ličnosti dece i mladih, posebno u fizičkom razvoju. U sportu i putem sporta se bitno može uticati na razvoj intelektualne komponente ličnosti. Sport razvija  kritičko mišljenje kod dece, putem traženja i nalaženja  raznovrsnih rešenja u novonastalim situacijama. Kroz sport se razvija disciplina, kooperativnost, saradnja, odgovornost, smisao za organizaciju

Nacionalni savet češke nacionalne manjine zahvaljuje se koordinatoru projekta gospodinu Stanislavu Havelu, učitelju češkog jezika, na odličnoj ideji kao i na organizaciji Banat cup-a 2020. Fudbal je ujedno i svojevrsna motivacija velikom broju dece i mladih sa područja Južnog Banata da se opredele za učenje češkog jezika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *