Akademska slikarka češkog porekla, Tereza Stamenković,  pripremila je umetničke  radionice za decu i mlade na temu čeških legendi. Ova neiscrpna tema naišla je na veliki odziv. Deca i mladi iz Škole plus imali su priliku da učestvuju u dobro osmišljenim aktivnostima izrade pozornice i lutaka za predstavu koja simbolizuje legendu o nastanku grada Praga.

Najpoznatija je svakako legenda o nastanku imena grada Praga koja govori o vizionarskoj ideji princeze Libuše koja je je pri zalasku sunca ispružila ruku prema istoku, u pravcu gustih šuma i rekla: “Vidim dvorac čija slava doseže do zvezda. Ukoliko, pođete tamo u gustoj šumi srešćete čoveka koji delje prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu koji čovek delje – Prag!” Sa tog  mesta je navodno princeza Libuše pokazala gde da se sagradi Prag.

Što se princeze tiče, istorijski podaci govore da je bila toliko inteligentna da su je smatrali čarobnicom. Ptica sova joj je bila simbol a govorilo se da se i sama pretvara u sovu i tako nadgleda grad Prag. Libuše je svoju mudrost iskoristila da se uda za čoveka koga je volela, a koji je po staležu bio daleko ispod nje. Legenda kaže da je Libuše rekla da joj je u snu došla sova i rekla da budućnost njenog naroda zavisi od njene udaje, te da u određeno vreme na odredjenom mestu ona i njeni dvorani sačekaju ko će se prvi pojaviti na putu te da se za tog čoveka mora i udati. Naravno, po prethodnom dogovoru pojavio se njen budući muž, do koga na drugi način, zbog njegovog porekla, nije nikako mogla doći.

Ove interesantne legende veoma su se dopale učesnicima radionice i inspirisale ih na kreativne likovne radove. Jedna od poruka sa radionice bila je da je TOLERANCIJA ZA SREĆU GARANCIJA  jer nam upravo upoznavanje i prožimanje različitih kultura otvara vidike i omogućava drugačiju percepciju sveta. Vredne i dobre stvari zahtevaju vreme, upornost i posvećenost što svaki rad sa decom čini još značajnijim. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *