Dana 16.05.2021. godine  na Dan Svetog Jana Nepomuka (Svatý Jan Nepomucký), svečano je obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. Svečanost je održana u Češkom Selu i osim prigodnog programa održan je koncert učesnika iz udruženja Česi Šumadije iz Kragujevca. Na programu su bila dela Antonjina Dvoržaka, Leoša Janačeka kao  i  J.S. Baha. U čast Dana Nacionalnog saveta Čeha prethodno je u Gradskoj galeriji u Beloj Crkvi otvorena izložbena postavka ulja na platnu akademske slikarke Tereze Stamenković pod nazivom “Mesta koja me pamte – Místa, která mě pamatují”. U Etno muzeju u Češkom Selu posetioci manifestacije imali su priliku  da  pogledaju postavku  reljefa  pod nazivom “Životopis Jana Nepomuka” iste autorke, a u organizaciji Nacionalnog saveta Čeha.

“Nacionalni savet češke nacionalne manjine u Srbiji tokom svog rada posvećen je promociji češkog jezika, češke tradicije i kulture u svakoj prilici i na svakom mestu  i veoma nam je u tome značajna podrška Ambasade Republike Češke u Beogradu kao i rukovodstva opštine Bela Crkva”

-istakla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, gospođa Ljiljana Stehlik. 

Svečanost  su  svojim  prisustvom  uveličale  konzulka u Ambasadi Republike Češke,  gospođa Petra Feikova, predsednica opštine Bela Crkva gospođa Violeta Simić, zamenica Pokrajinskog sekretara za upravu propise i nacionalne zajednice, gospođa Milanka Hrćan, kao i veliki broj predstavnika čeških udruženja iz cele Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *