Najava fudbalskog turnira Banat kup u Češkom Selu

U nedelju 25.09.2022 u Češkom Selu biće održan  fudbalski turnir Banat kup, peti po redu.Banat kup 2022 je prijateljski fudbalski turnir češke dijaspore i njenih prijatelja. Turnir je zamišljen i kao druženje pripadnika češke dijaspore iz Srbije i zemalja u okruženju,  uz učešće dece, mladih i odraslih iz nekoliko čeških udruženja kao i njihovih prijatelja iz okolnih mesta.

Sport u celini ima veliki uticaj i poseban značaj u formiranju ličnosti dece i mladih, posebno u fizičkom razvoju. U sportu i putem sporta se bitno može uticati na razvoj intelektualne komponente ličnosti. Sport razvija kritičko mišljenje kod dece, putem traženja i nalaženja raznovrsnih rešenja u novonastalim situacijama. Kroz sport se razvija disciplina, kooperativnost, saradnja, odgovornost, smisao za organizaciju. 

Tradicija fudbalskih turnira kod Čeha u Češkom Selu godinama je negovana ali je nažalost zamrla drastičnim smanjenjem stanovnika sela. Pionirski pokušaj učitelja češkog jezika Stanislava Havela da ove turnire oživi, za svaku je pohvalu i vredan podrške.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply