“Чешки дечији дан” у Београду

Дана 12. октобра 2023. године деца из општине Бела Црква која у школама изучавају наставни предмет Чешки језик са елементима националне културе присуствовала су манифестацији “Чешки дечији дан” у Београду. Одлазак ученика омогућио је и организовао Национални савет чешке националне мањине РС. Ученици су учествовали у активностима које је за њих припремила Амбасада Чешке Републике, у сарадњи са Филолошким факултетом из Београда и Дечјим културним центром у Београду. Манифестацију је отворио амбасадор Чешке републике у Београду господин Томаш Кухта.
У току манифестације ученици су имали прилику да учествују у ликовним радионицама, разним дечјим занимљивим играма, квизу о знаменитостима Чешке Републике, такмичењу у певању и на крају да одгледају чешки анимирани филм.
На крају Дечјег ческог дана свечано су додељене дипломе и медаље које је конзул Чешке Републике господин Петр Долежал уручио најбољим учесницима. Председник Националног савета чешке националне мањине Јарослав Хоц је изузетно поносан на ученике, њихове наставнике и резултате остварене на Чешком дечјем дану у Београду!


Dne 12. října 2023 se děti z obce Bela Crkva, které se ve školách učí předmět Český jazyk s prvky národní kultury, zúčastnily akce „Český den dětí“ v Bělehradě. Odjezd studentů umožnila a zorganizovala Národní rada české národnostní menšiny RS. Studenti se zapojili do aktivit, které pro ně připravilo Velvyslanectví ČR ve spolupráci s Filologickou fakultou z Bělehradu a Dětským kulturním centrem v Bělehradě. Akci zahájil velvyslanec České republiky v Bělehradě pan Tomáš Kuhta.
Během akce měli studenti možnost zúčastnit se výtvarných dílen, různých zajímavých dětských her, kvízu o památkách České republiky, pěvecké soutěže a nakonec zhlédnout český animovaný film.
Diplomy a medaile nejlepším účastníkům byly na závěr Dětského českého dne slavnostně předány konzulem ČR panem Petrem Doležalem. Předseda Národní rady české národnostní menšiny Jaroslav Hoc je na studenty, jejich učitele a dosažené výsledky na Dni českých dětí v Bělehradě nesmírně hrdý!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.