Kulturno umetnička društva i folklorne sekcije prikazale su svoje kvalitete u nedelju 14.jula, kada je održano  treće veče festivala „Lepota Različitosti“

Domaćini festivala predstavnici Češke besede Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, kao i učesnici festivala okupili su se najpre u Etno Kući u Kruščici, nakon čega su defileom kroz centar sela najavli početak foklornog programa.

Folkorne sekcije „Češke Besede Kruščica“ i „Češke Besede Bela Crkva“ nastupile su sa srpskim i češkim igrama,KUD “Romanaška” iz Pančeva prikazao je dečije ruske igre.

Česi koji žive u  češkom selu u Rumuniji, Gerniku, uvek su se trudili da održe folkor i narodne običaje, jer muzika i igra kod njih imaju jako dugu tradiciju. Tu svoju tradiciju i umeće prikazali su i nastupom u Kruščici.

KUD “Osmeh” iz Udovice nastupili  su igrama iz Leskovca, dok je Udruženje “Forum” iz Bele Palanke prikazalo  čari romske muzike i igre, na opšte oduševljenje publike. KUD “Modraček” iz Svete Helene (Rumunija) nastupali su sa češkim igrama koje čuvaju u svom društvu.

Gosti iz Češke Republike, Folklorni ansambl  “Visočan”  igraju i pevaju svuda gde ljudima donose radost, a predstavili su svoj mlađi i stariji sastav, čiji su nastupi pobrali gromoglasne aplauze publike.

Predsednik Češke Besede Kruščica ,Jozef Irović, kaže da nije bilo lako organizovati festival,posebno jer je bilo dosta učesnika iz inostranstva, ali uz zajednički rad i zalaganje meštana Kruščice, učesnici su poneli pozitivne utiske sa festivala. Festival je ove godine, za tri večeri, koliko je trajao, okupio najveći broj učesnika, ali i publike do sada .

“Ponosan sam što sam predsednik opštine koja ima ovakav festival na svojoj teritoriji, sve pohvale za organizatore, Češku besedu Kruščica i za sve stanovnike naseljenog mesta Kruščica koji su se potrudli da unaprede festival, koji je ove godine bio najbolji do sada” .

– istakao  je predsednik opštine Bela Crkva, Darko Bogosavljević.

Po završenom koncertu, pristupilo se dodeli zahvalnica i priznanja

Učesnici festivala „Lepota različitosti“ složni su u oceni da će iz Kruščice poneti jedno lepo iskustvu i uspomenu, ističu dobru organizaciju festivala i gostoprimstvo stanovnika Kruščice. Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica,  festival  “Lepota različitosti”  ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *