Nacionalni savet češke nacionalne manjine aktivno radi na unapređivanju dostupnosti i kvaliteta obrazovnih sadržaja. Jedna od aktivnosti je i donacija rančeva i školskog pribora kako prvacima, tako i ostaloj deci koja izučavaju češki jezik u svim našim školama. Članica odbora za obrazovanje učiteljica Jasmina Turturea danas je simbolično ispred Nacionalnog saveta Čeha uručila pomenute poklone svim prvacima u OŠ “ Dositej Obradović”,

uz zahvalnost njihovim roditeljima što shvataju značaj očuvanja češkog jezika, kulture i tradicije u našoj lokalnoj zajednici.

Izborni predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava se u školama u Srbiji, a Nacionalni savet i Odbor za obrazovanje dosta toga su uradili na razvoju jezičke kulture,književnosti i izdavaštva. Izražavanje, čuvanje, negovanje, razvijanje, prenošenje i javno ispoljavanje nacionalne i etničke, kulturne, verske i jezičke posebnosti kao dela tradicije građana, nacionalnih manjina i njihovih pripadnika je njihovo neotuđivo, individualno i kolektivno pravo. Češka zajednica to pravo primenjuje u praksi na najbolji mogući način, u interesu svih članova češke zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *