U susret Danu Nacionalnog saveta Čeha koji se obeležava 16. maja 2020. godine,  učenici koji pohađaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture sa akademskom slikarkom Terezom Stamenković, upoznali su se sa pojmom lutkarstva kao umetnosti i njegovog značaja u Češkoj kulturi i tradiciji. Bez obzira na prisutnu socijalnu izolaciju oni su veoma uspešno izrađivali lutke koje će kasnije koristiti za osmišljavanje lutkarskih predstava.

Lutkarstvo u Češkoj  je umetnost koja nije samo popularan oblik tradicionalne zabave nego i način prenošenja vizije sveta i obrazovni alat koji nosi poruke moralne vrednosti. Pozorište lutaka izraslo je iz narodne tradicije. Lutkarska predstava bila je drama naroda i čuvala je vekovima narodne legende. Putujuća lutkarska pozorišta bila su stalni posetioci seoskih sajmova, a predstave su često imale veliki značaj u očuvanju nacionalnih i patriotskih vrednosti. Ona su takođe igrala važnu ulogu u socijalizaciji, pomažući izvođačima da se nauče zajedništvu, komunikaciji i ojačavanju osećaja identiteta u društvu.

Lutka nije samo stvar, već živo biće sa svojim osobenostima koje prenosi osoba koja njome rukuje. Oživljena, ona započinje svoj život. To je suština lutkarske umetnosti. Lutka prati imaginaciju lutkara i odražava njegovu unutrašnju lepotu. Lutkar ulazi u lik, prožima ga, identifikuje se sa njim i koristi ga da prenese poruku. Tako lutkarska umetnost i lutkarstvo predstavljaju jedinstven i univerzalni jezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *