U Kruščici obeležen običaj Iznošenja Morane

U organizaciji Češke besede Kruščica, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, stanovništvo naseljenog mesta Kruščica, petu godinu zaredom, obeležilo je običaj Iznošenja Morane,odnosno iznošenje zime i dobrodošlicu proleću.

Iznošenje smrti i dobrodošlica proleću je (zapadno)slovenski narodni običaj koji potiče iz predhrišćanske ere. Njegova centralna karakteristika je figurina od slame, obučena u žensku odeću, poznata po brojnim imenima, kao što su Morana, Morena, Smrt… Po pravilu, ritual se odvija u nedelju smrti, ali i u Družebnu ili Cvetnu nedelju. Lik smrti predstavlja se kao lutka devojke koja se  pravi od slame obučena u odeću ili krpe, a ukrašava se različitim trakama ili uskršnim jajima. Koristi se uglavnom crvena i bela boja. Figurina smrti, tj. Morane, se postavlja na drveni stub, a zatim se pronosi kroz naselje uz pevanje pratećih pesama koje veličaju odnošenje smrti i zime, a slavi se dolazak proleća.

Na kraju rituala, odnosno povorke, lutka se baca u reku, potok ili kanal, odnosno vraća u “podzemni svet”. Ovim dagađajem simbolično se odagnava smrt,  period zime, a slavi novi život, odnosno proleće. Iako se smatra drevnim sveslovenskim ritualom vezanim za period pre primanja Hrišćanstva, prvi pisani pomen u češkim zemljama beleži se u 14. veku.

“Ove godine bilo je dosta učesnika, posebno dece, što mi je veoma drago.”


Istakao je predsednik Češke Besede Kruščica, Jozef Irović.

“Običaj iznošenja Morana počeli smo da obeležavamo u Kruščici pre pet godina na inicijativu tadašnje  učiteljice češkog jezika Ilone Kirchnerove, a mogu da kažem da su naši najmlađi sa posebnim enzutijazmom prihvatili ovaj običaj i rado učestvuju. Sadašnji učitelj češkog jezika Standa Havel, priprema decu za obeleževanje Iznošenja Morane, uče zajedno pesmice na češkom jeziku, što su nam danas i pokazali.”


Rekao je Irović.

Svake godine na kraju manifestacije u Etno kući, učesnici posade jednu sadnicu kruške sa nadom da će se primiti, budući da je obeležje Kruščice upravo drvo Kruške po kome je ovo naseljeno mesto i dobilo ime.


Moranu nesem s velikým nosem
Do vody je dáme
Jaro přivitáme

Bud te páni veselé
Že vám jaro neseme
Bud te páni veselí
I na tudle nedeli
Zimu jsme Vám odnesli
Nove leto přinesli

Zimu neseme ze sela
Nové jaro do sela
Byla zima mezi náma
Ale už je za horama
hu hu hu
Jaro už je tu

Přišlo jaro do vsi
Kde si jaro kde jsi
Byla zima mezi náma
Ale už je za horamaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *