Trka češko – srpskog prijateljstva u Beloj Crkvi održana je 13.10.2019. u organizaciji Škole plus i Nacionalnog saveta Čeha, a pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke. Ovu jedinstvenu manifestaciju Škola plus organizovala je po osmi put a ostaće zabeležena kao manifestacija sa preko 200 učesnika.Pored članova Škole plus, ove godine učešće su uzeli i učenici Belocrkvanske gimnazije i Tehničke škole, organizovano sa svojim profesorima. Manifestacija je obuhvatila biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela, kreativne likovne radionice, projekciju filma o češkoj kulturi i tradiciji, posetu Etno muzeju Čeha te seoskoj crkvi Svetog Jana Nepomuka, sportske aktivnosti, podelu nagrada učesnicima i druženje u prijatnoj atmosferi. Deo ovih aktivnosti vodili su učitelj češkog jezika Standa Havel sa suprugom Alenom, kao i akademska slikarka Tereza Klepaček Stamenković, Slogan ovogodišnje manifestacije bio je “Bicikl čini život lepšim” a kolektivno iskustvo koje su stekli kako najmlađi tako i svi ostali ušesnici, najbolji je dokaz da Škola plus kroz multikulturalno obrazovanje pomera granice.

Posebno raduje činjenica da je ove godine bilo 208 aktivnih  učesnika, od 4 do 74 godine, što je dokaz da je ova manifestacija od velikog značaja za lokalnu sredinu i predstavlja pravu promociju češke kulture, jezika i tradicije. Iskoristili smo priliku da pozovemo prisutne da posete časove češkog jezika u Školi plus, na kojima učitelj Standa Havel veoma kreativno i inovativno prenosi svoja bogata znanja iz oblasti češkog jezika i kulture.

Posebnu zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi, Crvenom krstu Bela Crkva i sekretaru Vladimiru Radonjiću, Češkoj besedi Kruščica, Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi na čelu sa direktorkom Adelom Stanković, profesorki Tehničke škole Biljani Milovanov, Češkoj besedi Češko selo, Domu zdravlja i Policijskoj stanici Bela Crkva, Foto Flešu kao i privatnicima koji su omogućili vredne i slatke nagrade: Picerija Trg, restoran Klub, Narodna biblioteka, frizerski salon Karić, Trapa Čili, Burek šop Talijan, Birograf , Lotosov cvet, Market Višnjić, zlatara Stanimirov, frizer Bojan Trbojević, trgovina  Dar, PIK Južni Banat , pekara Banat, Slobodan Jurišić, Anđelić Milisav Frigo bel, Dragana Šupić…

Članovi Škole plus takođe se posebno  zahvaljuju Ministarstvu inostranih poslova  i Ambasadi češke Republike što su prepoznali značaj ove naše manifestacije i tradicionalno je podržavaju, a ona dobija sve veći značaj na masovnosti, multikulturalnosti i promociji češke kulture bez granica.

Izvor: Škola plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *