U Češkom Selu obeležen običaj Spaljivanja veštice – Pálení čarodějnic (“čarodky“)

Nacionalni savet češke nacionalne manjine i Etno muzej Čeha u saradnji sa učiteljem češkog jezika Stanislavom Havelom kao i Češkom besedom Kruščica, Češkom besedom Bela Crkva i Školom plus, održao je manifestaciju u Češkom Selu, pod nazivom >Pálení čarodějnic< (“čarodky“). Ovaj stari običaj održava se u Češkoj i još nekim zemljama, poslednjeg  dana aprila, a vezan je za smenu godišnjih doba.

“Ovaj  češki narodni običaj  kojim se obeležava dolazak proleća,a  proslavlja se uz druženje i veliku logorsku vatru,želeli smo da vratimo i kod češke zajednice u Srbiji, tako da je prošle godine obeležen u Kruščici,a ove godine u Češkom selu.”


rekao je učitelj Stanislav Havel.

Ove godine u Češkom selu bio je veliki broj pre svega dece i  mladih koji su po prvi put imali priliku da se upoznaju sa običajem spaljivanja veštice.

“Veoma mi je drago što je ovoliki broj dece iz Kruščice i Bele Crkve došao na obeležavanje starog češkog običaja,koji sam ja po prvi put video u Južnoj Moravskoj u Češkoj Republici. Nacionalni savet češke nacionalne manjine ima za cilj održavanje čeških običaja i tradicije kod Čeha na ovim prostorima i ovo je još jedan doprinos tom cilju i očuvanju  tradicije kod češke zajednice u Srbiji”


rekao je Štefan Klepaček.

Nakon simboličnog spaljivanja veštice, uz logosrku vatru, deca i mladi su uzivali uz igru i pesmu u predivnom ambijentu dvorišta Etno muzeja Čeha u Češkom selu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *