Tradicija obeležavanja Sveta Tri Kralja u selu Kruščica

Kulturu negovanja tradicije i starih običaja uspevaju  da sačuvaju meštani našeg sela Kruščica koji sa pažnjom i ljubavlju ove običaje prenose i na svoje najmlađe. Kulturna baština je blago neprocenjivog značaja i svaki pokušaj njegovog očuvanja vredan je pažnje.

Obeležavanje Sveta Tri Kralja predstavlja još jedan neizostavni deo tradicionalnih Božićnih svetkovina. Meštani sela Kruščice u opštini Bela Crkva u Vojvodini, nastoje da ovaj verski običaj zadrže, a što je posebno interesantno oni ga prenose svojoj deci . Deca svojim simpatičnim i bezazlenim nastupom obeležavanju ove svetkovine daje posebnu draž.

Kulturno nasljeđe vojvođanskih Čeha bogato je nizom običaja koji prate Božićne praznike. Praznik Sveta Tri Kralja slavi se 6. januara i predstavlja kraj božićnog razdoblja ‘dvanaestodnevnice’. Božić je pravi porodični praznik i u duhovnom smislu Božić je mera vrednosti, mira, sloge, poštovanja doma i moralnih normi. Sveta Tri Kralja obeležavaju i završetak božićnih praznika. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u hrišćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rodjenje te i pohod trojice mudraca. Sveta Tri Kralja se spominju kao trojica mudraca koji su sa istoka došli da se poklone Isusu. Na put su krenuli prateći zvezdu repaticu, a nakon što su u Betlehemu pronašli Isusa, darovali su mu tri simbolička dara.

Tri dečaka obučena kao Gašpar, Melkior i Baltazar, odnosno Sveta Tri Kralja, obilazila su i ove godine, kuće u Kruščici. Na glavama su nosili krune i bili ogrnuti ogrtačima sa velikim okovratnicima. Išli su od kuće do kuće, pevali božićne  pesme želeći domaćinima  materijalno i duhovno blagostanje. Domaćini su im darivali poklone. Dečaci su tom prilikom pevala i prigodnu pesmicu isto kao što su to činili  i njihovi vršnjaci pre nekoliko desetina godina. Dajemo tekst pesme na češkom i srpskom jeziku, da se ne zaboravi.

My tři králové

My tři králové jdeme k vám, 
štěstí, zdraví, vinšujem vám.
Štěstí, zdraví, dlouhá léta,
my jsme k vám přisli z daleka.
Z daleka je cesta naše,
do Betléma mysl naše.
Co ty, černej, stojíš vzadu,
vystrkuješ na nás bradu?
A já černej vystupuju,
a Nový rok vám vinšuju.
A my taky vystupujem
a Nový rok vám vinšujem.


Mi tri kralja

Mi tri kralja idemo k vama,
sreću, zdravlje, želimo vam.
Sreću, zdravlje, duga ljeta,
mi smo k vama došli izdaleka.
Dalek je put naš do
Betlehema, misli naše.
A što ti crni stojiš pozadi
i guraš na nas bradu?
A ja crni dolazim,
Novu godinu vam čestitam.
A mi isto dolazimo,
i Novu godinu vam čestitamo.

Nematerijalna  kulturna  baština  je blago neprocenjivog značaja. Nacionalni savet češke nacionalne manjine zalaže se za podizanje svesti o značaju registrovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa kako bi se ono prezentovalo, zaštitilo i očuvalo.

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Ljiljana Stehlik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *