Povodom posete predsednika Češke Republike Miloša Zemana sa delegacijom privrednika i ministara češke vlade, Ambasada Češke Republike u Beogradu organizovala je susret predstavnika Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, čeških udruženja i saradnika sa predsednikom Zemanom.

Dečiji hor „Radost“ Škole plus iz Bele Crkve imao je čast da na prijemu izvede dve češke pesmice,a sudeći po reakciji prisutnih pobrao je sve simpatije i na najlepši mogući način otvorio svečani prijem.

Domaćin prijema njegova ekselencija Ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta rekao je da su odnosi između Srbije i Češke danas na najvišem nivou.

„Češka republika je postala četvrti najveći investitor u Srbiji. Obim naše trgovine sa Srbijom značajno je porastao. U 2018. godini zabeležen je rast razmene za 25 odsto i vrednost te razmene je preko jednu milijardu evra. Očekujem da će poseta predsednika Zemana i delegacije privrednika dati novi podsticaj našoj ekonomskoj saradnji“

– istakao je Kuhta.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman istakao je da će posebno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovariti o planovima za buduće investicije čeških preduzeća u oblasti privrede na teritoriji opštine Bela Crkva, odnosno na području gde živi najbrojnija češka zejednica u Srbiji. Takođe, rekao je da će razgovariti i o mogućnosti nalaženja načina povraćaja Češkog doma u Beogradu.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Štefan Klepaček predstavio je rad saveta i aktivnosti koje savet sprovodi u oblasti kulture i učenja češkog jezika. Istakao je važnost očuvanja jezika i kulturnog nasleđa Čeha koji žive na ovom području kako bi se sačuvala tradicija i nacionalni identitet.

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosvaljević istakao je zahvalnost svih stanovnika opštine Bela Crkva za mnogobrojne projekte koje je finansirala Češka Republika na teritoriji belocrkvanske opštine. Istakao je važnost službene upotrebe češkog jezika u Opštini Bela Crkva i naglasio je inteziviranje kontakta u smislu investiranja čeških firmi u otvaranja novih proizvodnih pogana na teritoriji opštine Bela Crkva.

Član nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Zlatko Irović istakao je posebnu važnost što Češka Republika upućuje učitelja češkog jezika kod svojih sunarodnika i izrazio svoju zahvalnost učitelju Stanislavu Havelu koji svojim zalaganjem pomaže u mnogobrojnim aktivnostima i manifestacijama koje češke zajednica sprovodi u Srbiji.

Predsednik Zeman je na kraju susreta svojim sunarodnicima poželeo puno uspeha u narednom periodu i nastavak dobre saradnju sa ljudima otvorenog srca koji vole Čehe. 

Autor: Tamara Gojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *