Nacionalni savet češke nacionalne manjine,  đacima  prvacima  koji u matičnim školama izučavaju  nastavni predmet češki jezik sa elementima nacionalne kulture,  darivao je školske torbe- rančeve , udžbenike i  školski pribor. Takođe, svaki đak koji se opredelio za ovaj izborni predmet u drugom razredu  dobio je udžbenike, radne sveske i školski pribor, dok su učenici  starijih razreda dobili školski pribor.

Očuvanje  češkog  jezika kod  mladih naraštaja je najznačajniji segment u očuvanju  kulturnog i nacionalnog  identiteta pripadnika češke nacionalne zajednice u Srbiji.

Osnovu školu u  Gaju posetila je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik i tom prilikom darivala  đake koji uče češki jezik. U OŠ “Sava Munćan” u Kruščici, koja je od strane Saveta proglašena za ustanovu od posebnog značaja za češku manjinu, bilo je lepo druženja sa đacima, kažu, Ivana Razmenić, Boženka Stavrić i Karolina Ninku, koje su učenicima podelile  udžbenike  i poklone.

Osim u Kruščici, češki jezik se uči i u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjenin“ i Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi. Predstavnice Nacionalnog saveta Čeha,  Ivana Razumenić , Zdenka Frumos i Karolina Ninku posetile su učenike u OŠ “Žarko Zrenjanin”.

Učenike u OŠ “Dositej Obradović” darivale su Ivana Ristić Hubert, Ivana Razumenić i Karolina Ninku.

“Obrazovanje je jako bitno u očuvanju materinjeg jezika i nama je jako drago što 217 đaka u osnovim  školama  uči češki jezik sa elementima  nacionalne kulture “

rekla je Ivana Razumenić, predsednik Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta Čeha.

Nastojanja u očuvanju  češkog jezika i  kulturne baštine,  obogaćuju kvalitet  zajedničkog života svih stanovnika Južnog Banata, područja, gde je i najveća koncentracije pripadnika  češke zajednice u Srbiji.

Odbor za obaveštavanje

Nenad Jokanović, Tamara Gojković, Uglješa Kuželka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *