Škola plus je ovog vikenda imala posebnu čast da ugosti novinara i voditelja emisije na RTS-u pod nazivom “ Sasvim prirodno“ Jovana Memedovića. Posetu je iniciralo rukovodstvo Škole plus u saradnji sa predsednicom Nacionalnog saveta Čeha Ljiljanom Stehlik . Tema posete bilo je snimanje emisije o češkoj zajednici u Južnom Banatu, gde živi najveći broj Čeha, a aktivnosti u Školi plus bile su samo jedan segment dobre promocije češkog jezika, kulture i tradicije.

Dočekali smo dragog gosta na banatski način,  sa pogačom i solju, uz predivne osmehe naših najmlađih u češkoj i banatskoj nošnji. Apostrofirali smo našu multinacionalnost i naše napore da se to prepozna kod mladih kao prednost i da se ta mešovita tradicija sačuva od zaborava. Gost je imao priliku da prisustvuje času češkog jezika i stvaralačkoj radionici koju su vešto i  iskusno vodili učitelj češkog jezika Standa Havel i njegova supruga, likovna umetnica Alena Havelova. Govorili su o Mikulašu, češkom prazniku i izrađivali poklone – ogrlice i narukvice. Dečiji hor „Radost“ pevao je češke pesmice u pratnji nastavnice Svetlane Nikolić i u prisustvu brojnih roditelja, učiteljica i nastavnika. Šarenilo kulture, jezika, pesme i umetnosti pokazali su se, po rečima Jovana Memedovića, kao najvrednija misija Škole plus – da se kulturno nasleđe naših predaka sačuva od zaborava. To je potvrdio i obilazak Banatske sobe Škole plus u kojoj sve odiše na naše pretke – od kredenaca, alata, ručnih radova, bokala, slika …pa sve do trpeze koju su pripremile mame naših učenika. Disperzija mirisa domaćih kolača i starine pokazuje bogatu banatsku vrednost koju čuvamo od zaborava.

U Školi plus ima puno učenika i nastavnika  češkog porekla, ali raduje činjenica da časove češkog jezika pohađaju deca i odrasli koji su i drugih nacionalnosti. Promovišemo češku kulturu bez granica i to je naša prednost.

Pripremila:

Jasmina Turturea, članica Odbora za   Obrazovanje Nacionalnog saveta Čeha      

                                                    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *