Nacionalni savet češke nacionalne manjine u saradnji sa Češkom besedom   Novi Sad i Češkom besedom Banja Luka, organizuje putujuću izložbu  u petak  03.07.2020. pod nazivom „Jozef Lada-Ezopove basne“ u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi. Izložba će biti otvorena u period od 03.07.-09.07.2020.

Izložba je pre Bele Crkve bila prikazana u organizaciji Češke besede Banja Luka u mestu Srbac u Republici Srpskoj, biće zatim prikazana u Vršcu a onda putuje u Novi Sad a potom u Prag na predstavljanje tamošnjoj publici. Nacionalni savet češke nacionalne manjine posebno se zahvaljuje  Češkoj Besedi iz Banja Luke, kao i Češkoj besedi Novi Sad na mogućnosti da publika iz Bele Crkve ima priliku da pogleda ovu izložbu. Tokom izložbe biće predstavljeno 28 panoa  sa ilustracijama originalnih i adaptiranih knjiga bajki i basni.

Josef Lada  (Hrusice, 17. XII. 1887 – Prag, 14. XII. 1957) je veliki češki ilustrator  koji je svojim ilustracijama obeležio detinjstvo mnogih čeških generacija. Josef Lada je bio češki slikar, karikaturista, ilustrator, pisac, osnivač češkog stripa i “modernih čeških bajki”. Ladu su smatrali jednim od najvećih čeških umetnika, a slavni Pablo Pikaso je za njega rekao “da je on taj najveći koga imamo”. Javnosti je najpoznatiji  po svom stvaralaštvu za decu, ali takođe i po ilustracijama prema delima Jaroslava Hašeka. Uradio je oko 15 hiljada ilustracija, a njegovo rodno selo Hrusice je veoma čest motiv na njima.Karikaturist je i ilustrator knjiga (Jaroslav Hašek, Doživljaji dobroga vojaka Švejka; Ezop). Autor je više književnih dela koje je sam ilustrovao (Dečak i zvezdeLadine bajke i dr.).

Ljiljana Stehlik

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *