Projekat „ Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“

Nacionalni savet Čeha učestvuje u projektu pod nazivom „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“. Nosilac projekta je Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina uz podršku Fondacije Novi Sad 2021, Evropska prestonica kulture. Naše srednjoškolke: Ana Marija Tesar, Ana Milica Leksa, Slavica Cvijović i Jelena Bajić  uz stručno vođstvo mentorke Jasmine Stehlik, aktivno su uzele učešće u svim planiranim aktivnostima.

Tokom trajanja ovog projektat  mladi iz vlaške, češke, bunjevačke, srpske, rusinske i romske zajednice, nekoliko vikenda su bili učesnici  radionica o identitetu u multinacionalnoj sredini. Istovremeno, obilazili su najznačajnija arhitektonska zdanja u Novom Sadu koja svedoče o multikulturalnom suživotu  evropske prestonice kulture 2021. Cilj projekta je da doprinese formiranju vlastitog identiteta mladih i očuvanju sopstvenog kulturnog nasleđa. Istovremeno ovaj projekat će nastojati da izgradi proaktivni odnos mladih prema institucijama kulture kroz učešće u kulturnim sadržajima i razvoju buduće publike.

Projekat će se završiti  sredinom  2019. godine organizovanjem izložbe fotografija koje će uraditi pripadnici šest nacionanih zajednica, a izložbe će biti organizovane u Petrovcu na Mlavi, Beloj Crkvi , Subotici i Novom Sadu.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *