Dana 16.10.2020. godine u Gradskom muzeju u Vršcu u organizaciji Češke besede Vršac, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Ministarstva inostranih poslova Republike Češke, u okviru projekta “Stopama čeških doseljenika” održana je prezentacija posvećena slikaru češkog porekla Karlu Napravniku. Prezentacija je održana uz maksimalno pridržavanje epidemiološkim mera i ograničeni broj posetilaca.

Cilj ovog projekta je podsećanje na znamenite  Čeha koji su radili i živeli na našim prostorima. Među njima bio je i Karlo Napravnik rođen u Češkoj a veći deo svog života proveo je u gadu Vršcu u Srbiji. Bio je slikar, ilustrator, scenograf i kustos Gradskog muzeja u Vršcu. Karlo Napravnik  je iza sebe ostavio 2.100 radova, ulja na platnu, grafika, crteža i ilustracija.

Karlo Napravnik je rođen u Humpolecu (Češka) 24. avgusta 1909. godine. U Vršac je došao još kao dete. U ovom gradu završio je državnu gimnaziju, a 1928. godine upisuje se na Kraljevsku umjetničku akademiju u Zagrebu, na slikarski odsek. Nakon uspešnog završetka studija, upisuje dva semestra “specijalne slikarske škole”, kod profesora Marina Tartalje. Sa ciljem da se dalje usavršava, odlazi na putovanja po Italiji i Austriji.

Profesionalnu karijeru počinje 1937. godine u Beogradu kao crtač saradnik u redakciji dnevnog lista “Vreme”, ali i kao saradnik u listu “Sport”. Jedno vreme živi u Subotici, a od oslobo|enja je ponovo u Vršcu, gde do marta 1951. radi kao crtač u Gradskom odboru AGITPROP-a. Od juna 1951. zaposlen je u tadašnjem Narodnom muzeju gde vodi poslove Umetničkog odeljenja. Izlagao je u Beogradu 1934, 1935. i 1936, a samostalno u Vršcu 1947. i 1953. godine. Učestvuje i na izložbama vojvođanskih umetnika u Novom Sadu, ali i na izložbama likovnih umetnika Banata u Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu i Vršcu.

Pored izložbene aktivnosti, Napravnik se posvetio i radu u vršačkom pozorištu “Sterija”, gde je dugo godina bio scenograf. Opremio je ilustracijama i oko 200 knjiga. Njegovi radovi danas se nalaze u zbirci Gradskog muzeja Vršac, ali i mnogobrojnim privatnim kolekcijama. Karlo Napravnik koji je prihvatio pravoslavnu veru, preminuo je na Golniku u Sloveniji 25. septembra 1957. godine. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Vršcu, a na porodičnoj grobnici piše: „Česi po rođenju – Srbi po radu”.

On živi u sećanju stručnjaka koji ga se sećaju i prikazuju na zajedničkim izložbama. Predstavljen je na izložbi „Zlatnog pera Beograda” 1997. godine i na kolektivnoj izložbi „Jedan vek grafike” u SANU 2003. godine, a o njegovom životu i delu objavljena je integralna monografija autorke Dragane Kuručev, kustosa Gradskog muzeja u Vršcu, povodom stogodišnjice Napravnikovog rođenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *