Osnovna škola „Miša Stojković“ u naseljenom mestu Gaj u opštini Kovin proglašena je od strane Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine školom od posebnog značaja za obrazovanje češke nacionalne manjine. Tokom oktobra meseca ove godine predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik, obišla je ovu obrazovnu ustanovu i obavila veoma korisne razgovore sa direktorom škole Miodragom Zlatanovićem. Tom prilikom dogovoreni su  pravci dalje saradnje. Bila je to i prilika da se učenicima koji izučavaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture podele prigodni pokloni koje je pripremio Nacionalni savet. Takođe je konstatovano da i dalje treba zadržati pozitivan trend povećanja broja učenika koji izučavaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture kao doprinos očuvanju i unapređenju obrazovanja.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine može da se pohvali činjenicom da ove godine češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava 217 učenika što predstavlja povećanje broja učenika od čak 38% u odnosu na prošlu godinu.

„Cilj nam je da se što više učenika opredeli za izučavanje češkog jezika sa elementima nacionalne kulture jer će samo na taj način mlađe generacije sačuvati češki identitet i dati svoj doprinos očuvanju češke tradicije“

-istakla je Ljiljana Stehlik predsednica Češkog Nacionalnog saveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *