Otvorena izložbena postavka
„Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“

Dana 10.05.2019 u 17h svečano je otvorena  izložbena postavka „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“ u okviru projekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha. Izložbena postavka nastala je kao plod zajedničkog druženja i rada mladih rusinske, češke, vlaške, srpske, romske i bunjevačke nacionalnosti. Izložba je otvorena prvim javnim nastupom dečijeg hora “Radost” formiranog u saradnji Nacionalnog saveta Čeha i Škole plus.

Učesnici radionica su kroz omiljeni medij mladih, fotografiju, nastojali da zabeleže sve ono što oni doživljavaju kao svoje kulturno nasleđe i sa čime se u tom smislu identifikuju. Na ovaj način kroz fotografiju je podstaknuto njihovo kreativno izražavanje. Cilj je bio da se putem ovih radionica doprinese formiranju vlastitog identiteta mladih i očuvanju sopstvenog kulturnog nasleđa. Takođe, mladi su podstaknuti da  izgrade proaktivan  odnos prema institucijama kulture kroz učešće u kulturnim sadržajima  što  je u mnogome doprinelo  i razvoju buduće publike.

Svoju ulogu Nacionalni savet Čeha ostvaruje kroz doprinos očuvanju nacionalnog identiteta češke nacionalne zajednice u Republici Srbiji i ponosan je na to što svaki Čeh u Srbiji poseduje slobodu da iskaže svoju nacionalnu pripadnost i promoviše svoje kulturno nasleđe.

Posebnu zahvalnosti dugujemo Stanislavu Havelu, Jasmini Turturei, Ceci Nikolić i Jasmini Stehlik.

Izložba "Kulturno nasleđe kroz moj objektiv" otvorena u Beloj Crkvi. (Hronika nacionalnih manjina 104)

Izložba "Kulturno nasleđe kroz moj objektiv" otvorena u Beloj Crkvi. (Hronika nacionalnih manjina 104)

Posted by Minority News Portal on Среда, 22. мај 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *