Dana 31.03. 2021. predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Ljiljana Stehlik,  prisustvovala je sednici Saveta za nacionalne manjine. Sednicom Saveta za nacionalne manjine predsedavala je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić. Sednica je bila posvećena aktivnostima  u oblasti unapređenja položaja nacionalnih manjina u Srbiji.

Brnabić je istakla da formiranje novog ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem je čelu Gordana Čomić, predstavlja snažan signal i pokazuje stav Vlade Srbije o značaju unapređenja prava manjina. Ona je ocenila da je rad Saveta veoma važan jer omogućava da se kroz koordinaciju i dijalog rešavaju problemi i poboljšava položaj manjina. Brnabić je ujedno uputila poziv predstavnicima nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promovisanju vakcinacije, kako bismo što pre postigli kolektivni imunitet.

Čomić je istakla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeno rešavanju svih problema manjina kroz dijalog i jačanje međusobnog poverenja u duhu tolerancije, što će doprineti razvoju društva u celini, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sednici je bilo reči i o konkretnim planovima za unapređenje položaja nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja i kulture, a naglašeno je da je budžetski fond za nacionalne manjine za ovu godinu na nivou prošlogodišnjeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *