Održana manifestacija “Mesec češke kulture” Česka Beseda Vršac, pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke Republike,u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine organizovala je manifestaciju pod nazivom “Mesec češke kulture u Srbiji”.Kulturno umetnički program je održan u Velikom Sredistu, 04.oktobra ,u Češkoj crkvi. Dragana Radović predsednik Češke besede Vršac pozdravili je sve prisutne goste i predstavile učesnike koncerta, goste iz Češke Republike iz mesta Valaški Meziriči, ženski pevači hor Hedvika i muzički orkestar.

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Ljiljana Stehlik izrazila je svoje zadovoljstvo zbog negovanja češke kulture na teritoriji Grada Vršac kao i zbog mogućnosti da se svi meštani bliže upoznaju sa češkom kulturom. Takođe, istakla je da su ovakve manifestacije dobra prilika da se sretnu sunarodnici iz raznih krajeva, da se peva na svom jeziku i sklope neka nova prijateljstva.

Gosti su imali priliku da čuju češke narodne pesme u izvođenju ženskog hora” Hedvika”, a talentovani mladi umetnici muzičkog sastava svojim nastupom pobrali su sve simpatije publike i oplemenili muzički deo manifestacije. Hor “Raspevani profesori” iz Vršca na svom repertoaru imao je duhovnu muziku i na kraju zajedno sa publikom izveli su pesmu “Ta naše písnička česká”, koja uvek izazove posebne emocije kod češke zajednice u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *