Češko Selo je u nedelju 27.oktobra bilo ispunjeno dečijom grajom jer je održana manifestacija „Noć sa Andersenom“ koju su zajednički organizovali Češka Beseda Češko Selo i Češka Beseda Kruščica uz podršku Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Deca iz Bele Crkve i Kruščice najpre su se zabavljala na igralištu u dvorištu Muzeja Čeha, a nakon toga od strane učitelje češkog jezika Stanislava Havela i predsednice Nacionalnog saveta Čeha Ljiljane Stehlik mogli su da čuju priču o običajima i tradiciji kako samog Češkog Sela, tako i o češkoj zajednici na ovim prostorima.

„ Deco, veoma je važno da znate ko su vaši preci, kako su živeli i čime su se bavili. Za svakog pojedinca to je veoma važno, kako jedno drvo stoji zahvaljujući svom korenu, tako i mi moramo da znamo odakle potičemo i kakvi su naši koreni. U sadašnjoj zgradi Muzeja, nekada je bila Osnovna škola u kojoj se učilo na češkom jeziku. Jedan od mnogobrojnih učitelja bio je i Karlo Shovanec , moj deda stric čiju istoriju sam ja proučavala. Ja bih vam poručila da se kod vaših roditelje raspitate o tome odakle potičete, to su uvek  interesantne priče, možete nešto i da zapišete, da znate vaše korene i ko vam je bliža i dalja rodbina“

– rekla je Ljiljana Stehlik.

Učitelj Stanislav Havel je osmislio za decu orjentiring kviz pod nazivom „O jednoj knjizi“.Najpre im je održao kratko predavanje o češkom učitelju Karlu Shovanecu  i njegovom istraživačkom radu o češkoj zajednici u Banatu. Deca su pomno slušala jer su pitanja upravo bila osmišljena na osnovu tog predavanja. Uz pomoć mape i obeleženih putokaza deca su nalazila punktove gde su odgovarali na postavljena pitanja iz 6 oblast:i običaji, škola, voće i povrće, Banat,agrokultura i crkva.

Uz lepo druženje, bila je ovo prilika da najmlađi nauče interesantne  podatke o češkoj zajednici na ovim prostorima, da nauče nove češke reči i da pokažu kako se snalaze u čitanju mapa i u snalaženju u prirodi.

Sve prijavljene ekipe uspešno su savladale kviz,a nakon sabiranja bodova, usledilo je proglašenje rezultata. Sva deca su dobila slatkiše i diplome,a poseban doživljaj im je bio što su sami, uz nadzor starijih, mogli da ispeku kobasice na logorskoj vatri i čuju neke do sada neispričane priče.

Odbor za obaveštavanje

Nenad Jokanović, Tamara Gojković, Uglješa Kuželka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *