Nacionalni savet češke nacionalne manjine u okviru Noći muzeja imaće četiri izložbene  postavke

Odbor za kulturu Nacionalnog saveta češke nacionale manjine u dogovoru sa predsednicom saveta Ljiljanom Stehlilk osmislio je četiri izložbene postavke koje će biti prezentovane javnosti u subotu 18. maja u okviru manifestacije Noć muzeja 2019.

Članica odbora za kulturu akademska slikarka Tereza Stamenković protekih meseci aktivno je radila sa učenicima OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Žarko Zrenjanin“ i polaznicima Škole plus, imali su niz  likovnih radionica, a njihovi radovi biće izloženi tokom Noći Muzeja.  

Izložbene postavke pod nazivom „Granice slobode“ biće na tri lokacije, u Češkom domu u Beloj Crkvi, Češkom domu u Kruščici i Etno muzeju Čeha u Češkom selu.

„Učesnici radionica su se odlično snašli, radili su različitim tehnikama, isprobali su nove medije, koristili su kombinovane tehnike akvarel, pastel,temperu,blaž, kolaž, asamblaž, čak  su i modelovali  maketu zamka, radili su i glinom, modelovali su bistu Karla Velikog. Potrudli smo se da obuhvatimo najreprezentativnija zdanja na teritoriji Republike Češke i Republike Srbije, da napravimo poređenje što se tiče istorije utvrđenja i njihove istorije nastanka koja datira još u stara vremena. Tražili smo veze i spone među utvrđenjima, tražili smo sličnosti u građi, stilu, projektima“


– rekla je Tereza Stamenković.

Učenici na radionicama imali priliku da  na jedan nov način prošire svoja znanja iz oblasti istorije, kulture i umetnosti. Naučili su i pojmove na češkom jeziku,a pokušali su i da povuku paralelu što se tiče sudbine srpskog i češkog naroda na ovim prostorima.

„Deca su uvidela kako je narod nekada živeo,imali su priliku da na neki način dožive ono što su naši sunarodnici doživljavali nekada, da osete granice slobode, odnosno da sačuvaju svoju slobodu unutar zidina  zamkova ili da tu slobodu  brane od osvajača. Često smo postavljali pitanje da li bi se osećali bezbednije unutar zidina ili van, većina je birala sigurnost zamkova i utvrđenja“.


Dodala je Tereza Stamenković.

U gradskoj galeriji svi zainteresovani  imaće prilku da vide i izložbenu postavku pod nazivom „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *