Manifestacija Noć muzeja, koja je trebalo da se održi 16. maja, odložena je zbog epidemije korona virusa za 5. septembar 2020 godine. Tema ovogodišnje manifestacije biće – ljubav.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine od 2011. godine učestvuje u nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja. U okviru kulturnih dešavanja u Noći muzeja, na lokacijama u Beloj Crkvi, i naseljenim mestima Kruščica i Češko selo, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i ove godine biće prikazane izložbene postavke rađene u saradnji dece i mladih sa akademskom slikarkom češkog porekla, Terezom Stamenković i njenim suprugom. Teme koje su tokom radionica obrađene, približavaju češku kulturu i obogaćuju znanja o ovoj riznici svetske baštine.

Za nama su po mnogo čemu jedinstveni dani borbe protiv pandemije koja je na prečac skočila sa jednog meridijana na drugi, koja nas je zatekla i izmenila našu svakodnevicu,preokrenula naše rasporede, poremetila nam planove. Uprkos svemu, umetnost i kultura pokazali su svoju otpornost i spremnost da preko noći odgovore na nove izazove, da iznedre nove ideje i još jednom pokrenu ceo svet, čak i u ovako teškim trenucima. Mi smo i ovog proleća, zajedno sa svima vama, vredno radili na brojnim zadacima kako bismo priredili Noć muzeja u kok će se uživati , koja će inspirisati i o kojoj će se dugo prićati. I taj rad se ne prekida. I dalje smo uajedno na toj misiji,premda u nešto drugačijim sredinama i sa nešto dugačijim planovima, na odloženo, radeći iz svojih domova, gajeći nadu da če se i ovo poglavlje uskoro završiti.

-poručili su organizatori Noći muzeja

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta,među kojima je od 2005. godine i Beograd. Nacionalni savet Čeha od 2011. godine kroz nacionalnu Noć muzeja promoviše kulturu Čeha i doprinosi njenoj afirmaciji u nacionalnim okvirima. Fotografije u prilogu podsećaju na jednu lepšu i bezbrižniju 2011.godinu kada je posećenost kulturnih dešavanja bila izuzetna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *