Nacionalni savet češke nacionalne manjine podržao je manifestaciju Fašanke (Masopust), živopisni običaj u češkoj folklornoj baštini

Pripadnici češke zajednice u opštini Bela Crkva na tradicionalan način obeležili su i ove godine Fašanke. Ova manifestacija traje više dana, a pada u dane pred veliki Uskršnji post.
Maskenbal je vreme kada na sebe stavljamo maske. Sama promena identiteta oslobađa pojedinca od pravila svakodnevnog života. Promenom garderobe moguće je promeniti pol ili društveni status. U prošlosti su pokladni običaji imali ulogu u prizivanju plodnosti, čišćenju od greha i pobedu nad zlim silama. Danas se praktikuju modernizovani obredi, rituali i svetkovine.

Centralna manifestacija fašanki je maskenbal, koji je ove godine održan 3. marta, u organizaciji Češke Besede Bela Crkva i Češke Besede Kruščica, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

U Sali Češkog doma u Beloj Crkvi svoju kreativnost u maskiranju najpre su pokazali najmlađi, jer je po već ustaljenoj tradiciji, u ranim popodnevnim satima održan je dečiji maskenbal.


Fašanke su u Kruščici počele u jutranjim časovima tako što su maskirani meštani, prvenstveno deca, simbolično dobili ključeve sela od predstavnika Mesne zajednice i nakon toga obilazili domaćinistva.

Ispred kuća maske su pevale i recitovale pesmice, a domaćini su ih nagrađivali kolačima i slatkišima. U popodnevnim satima u domu Češke besede Kruščica održana je i zabava za najmlađe. Učitelj češkog jezika Stanislav Havel osmislio je niz zabavnih igrica, a nakon toga bila je i simbolična tombola, gde su sva deca dobila igračkice i nakon toga slatkiše.


Predsednik Češke Besede Kruščica Jozef Irović, ocenio je da su fašanke nekada u selu bile mnogo masovnije i trajale su tokom čitavog dana.

„Naš zadatak je da očuvamo običaje i tradiciju Čeha na ovim prostorima. Fašanke su jedna od značajnijih manifestacija koje organizujemo u Kruščici i želim da se zahvalim Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine na podršci, a danas su se deca najbolje zabavila, igrali su i pevali i naučili i po nešto novo vezano za češke običaje.“

– rekao je Irović.

Fašanke su uvek zanimljive, a ove godine mališani su imali najrazličitije maske – bilo je tu princeza, veštica, likova iz bajki i crtanih filmova, a mogli smo da vidimo i poneku mladu i mladoženju.

„Nacionalni savet Čeha radi na zaštiti i obnavljanju kulturne baštine Čeha u Srbiji. Tradicionalni Maskenbal kod Čeha još jedna je u nizu kulturnih manifestacija koja treba da bude inkorporirana u ukupnu turističku ponudu Bele Crkve i okoline“ 

– rekla je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.
Tradicionalni Maskenbal (Masopust) u Češkoj besedi Kruščica 03.03.2019

Tradicionalni Maskenbal (Masopust) u Češkoj besedi Kruščica 03.03.2019

Posted by Nacionalni savet češke nacionalne manjine on Недеља, 03. март 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *