NACIONALNI SAVET ČEHA UČESTVUJE U NOĆI MUZEJA 2019 NA ČETIRI LOKACIJE

Nacionalni savet češke nacionalne manjine već tradicionalno učestvuje u Nacionalnoj noći muzeja koja se ove godine održava 18.05.2019. godine. Osnovna tema nacionalne Noći muzeja 2019 ja SLOBODA.

Ovogodišnja izložba zasniva se na sveprisutnoj i aktuelnoj temi osvajanja, uspostavljanja i očuvanja slobode, postavljanja, pomeranja i brisanja granica u svakom smislu. Pojam granice slobode, kontradiktoran, istovremeno ograničava i oslobađa, predstavlja liniju razdvajanja i povezivanja i područja, i ljudi, i kultura. Granica, dakle deli prostor i deli vreme. Granica slobode može biti nasleđena, nametnuta, dogovorena.  Koncept i motiv granica slobode vezuju su za pojam  utvrđenja, tvrđave, zamka u različitim umetničkim formama i medijima:

-Na lokaciji u Češkom domu, u Beloj Crkvi biće postavljena izložba ”Granice slobode”, radovi u kombinovanoj tehnici-foto kolaži, inspirisani pojmom granice slobode i video prezentacije reprezentativnih utvrđenja, tvrđava i zamkova na teritoriji Republike Srbije i Republike Češke;

-Na lokaciji u Češkom domu, u Kruščici – “Izgradi svoj zamak-čuvaj svoju slobodu”, Interaktivna likovna radionica u kojoj se na računaru i u prostoru izrađuju makete utvrđenja;

-U Etno-muzeju Čeha, Češko Selo, biće postavljena izložba slika, “Zamek-hrad”- 12 slika, ulje na platnu, akademske slikarke Tereze Stamenković.

Četvrta lokacija na kojoj će Nacionalni savet Čeha učestvovati u Noći muzeja, je Gradska galerija. U okviru projekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha kao i Nacionalnim savetima Vlaha, Roma i Bunjevaca nastala je izložbena postavka „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

Izložbena postavka nastala je kao plod zajedničkog druženja i rada mladih iz šest nacionalnih zajednica: rusinske, češke, vlaške, srpske, romske i bunjevačke. Učesnici  radionica su kroz omiljeni medij mladih, fotografiju, nastojali da zabeleže sve ono što oni doživljavaju kao svoje kulturno nasleđe i sa čime se u tom smislu identifikuju. Na ovaj način kroz fotografiju je podstaknuto njihovo kreativno izražavanje. Cilj je bio da se putem ovih radionica doprinese formiranju vlastitog identiteta mladih i očuvanju sopstvenog kulturnog nasleđa. Takođe, mladi su podstaknuti da  izgrade proaktivan  odnos prema institucijama kulture kroz učešće u kulturnim sadržajima  što  će u mnogome doprineti  i razvoju buduće publike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *