Drugi dan festival „Lepota različitosti“ održan je u sali Doma kulture u Kruščici, a obuhvatao je nastupe pevačkih društava, muzičkih sekcija i horova.

Učesnici i domaćini festivala, predstavnici Češke besede Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine okupili su se u Etnu kući, gde se može pogledati  stalna postavka ekponata, a nakon toga defileom kroz centar sela najavili početak programa drugog dana festival. 

Muzički dan festivala otvorila je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

„Meni je uvek čast i puno srce kad se nalazim u Kruščici među svojima prijateljima i meni dragim ljudima. Kada se vratim unazad sedam godina, kada mi je predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović obrazložio ideju za festival, njegova želja, volja i entuzijazam pokazali su mi da je realizacija samog festivala vrlo moguća i imala sam tu čast da ja lično dam naziv festivalu -Lepota različitosti. Festival danas okuplja mnogobrojne učesnike, ima međunarodani karakter, traje tri dana i to je pokazatelj dobre organizacije i sloge u selu i samo zajedničkim radom i trudom možemo da unapredimo svoj život i uslove života u lokalnoj zajednici“

– rekla je Ljiljana Stehlik.

Program je otvorio dečiji hor „Radost“ Škole plus koji čine  devojčice i dečaci uzrasta od 7 do 13 godina, a hor vodi nastavnica muzičke kulture Svetlana Nikolić u saradnji sa učiteljem češkog jezika Stanislavom Havelom.  Hor je u svom nastupi imao tri pesme na češkom jeziku: “Šla Nanynka do zelí”, „Na tý louce zelený“ i “Holka modrooká”, a kao najmlađi učesnici festivala pobrali su sve simpatije publike.

Pevačko društvo „Krajani“ Češke besede Bela Crkva i doajen trube i češke muzike, Karlo Kroutil izveli su stare narodne češke pesme a mnogobrojna publika pevala je zajedno sa njima, posebno numeru “Ta naše písnička česká”.

 Duvački orkestar KUD „Đorđe Košbuk“ iz Grebenca izveo je rumunske i srpske narodne pesme, a svojim energičnim nastupom oduševili su publiku i zagrejali atmosferu.

Hor „Laudae“ iz Rešice (Rumunija) na svom repertoaru imao je religiozne, narodne i patriotske horske rumunske pesme, a nastupali su pod dirigentskom palicom Đeorđiane Ćukur.

 Mešoviti Hor „Pastorala“ iz Žablja izveo je srpsku duhovnu i etnu muziku, vođen diregenticom Katarinom Janković.

Gradski hor „Bella Musica” na čelu sa dirigenticom  prof. Danijelom Jokanović i uz instrumentalnu pratnju profesora Nenada Jokanovića i muzičke porodice Šarbanović, predstavio se publici  pesmama: “Change for the Lo She Changeth”, “Vltava”, “Jovana Jovanke” i “Elenko Кerko” , “Guantanamera” i  “Pođimo požnjeti žita”.

Mešoviti hor “HARMONIJA” – hor Grkokatoličke parohije sv. apostola Petra i Pavla i Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada, predstavio se publici rusinskim duhovnim i svetovnim numerama, a posebno oduševljenje publike izazvala je ukrajinska pesma i energija dirigetnice hore Suzane Gros Marković

Muzička sekcija ansambla „Visočan“ iz Hlinska (Češka Republika) izvela je češke narodne pesme, publika je pevala zajedno sa njima, radujući se što je imala priliku da ponovo čuje narodne pesme koje su njihovi preci poneli sa sobom iz matice pre skoro 200 godina, kada su se naselili na ovim prostorima .

Josef Dospel, umetnički rukovodilac ansambla Visočan, rekao nam je da se svi članovi društva u Kruščici i u opštini Bela Crkva osećaju kao kod svoje kuće i pohvalio program i učesnike festivala.

“Posebno bih istakao različitost manjina koje se predstvaljaju na festivalu, a muzičko srce je svuda isto i festival je još jedan dokaz da pesma spaja ljude”

– dodao je Josef Dospel.

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, kaže da su nastupi bili toliko različiti i upečatljivi, svaki hor na svoj način, da se ne može izdvojiti ni jedan posebno već svi zajdeno upravo čine tu lepotu različitosti festivala.

„Horovi su imali izuzetne nastupe, toliko je bilo raznozodno i raznoliko da je festival u potpunosti opravdao svoj naziv “Lepota različitosti”. U ovom momentu, festival je zaista napredovao, okuplja sve više učesnika, toliko je ovo veče bilo puno muzičkog kolorita, muzičkih varijacija da su nas nastupi ostavili bez daha. Ponosna sam na organizatore, Češku besedu Kruščica i na celokupnu češku zajednicu u našem okruženju“ .

– istakla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik. 

I ove godine festival je pokazao da je različitost  lepota kulture i narodne tradicije, i prikazao multikulturalnost na najbolji mogući način.

Odbor za obaveštavanje
Nenad Jokanović, Tamara Gojković, Uglješa Kuželka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *