U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Češke besede Kruščica, u dosta izmenjenim okolnostima i  izazovnim vremenima, po ugledu na tradicionalnu manifestaciju spaljivanje Morane, ove godine organizovano je spaljivanje Korone.

Morana je slovenska boginja zime i smrti. Kao boginja zime ona nikad nije bila omiljena među starim Slovenima što se i može razumeti ako se uzme u obzir podneblje u kome su oni nekada živeli. Morana je bila duga i hladna zima, zima koja je sa sobom često donosila smrt u obliku bolesti, gladi i neizdržive hladnoće. Iznošenje smrti i dobrodošlica proleću je slovenski narodni običaj koji potiče iz predhrišćanske ere. Brojni rituali vezani su za ispraćanje Morane. Lutka napravljenu od slame i pruća, Morana,  postavlja se na drveni stub, a zatim se nosi kroz selo uz pevanje pesama koje slave život i odlazak  bolesti i zime. Na kraju rituala Morana se simbolično spaljuje.

“Usred straha od drugih, patnje i gubitka života, pandemija nas je naterala da zastanemo i preispitamo svoje mesto u svetu i naš odnos prema drugim ljudima. U sklopu vanrednih mera koje su, u cilju suzbijanja širenja korona virusa, donesene  u zemlji otkazan je veliki broj manifestacija. Uprkos preprekama, kulturni život u češkoj zajednici nije zamro, već je uglavnom premešten u virtuelni prostor. Kultura je uvek, pa i u najgorim, kriznim trenucima, za vreme bolesti i ratova, pomagala ljudima da prežive teška vremena”

-rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, gospođa Ljiljana Stehlik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *