Ambasada Republike Češke u Beogradu

24.07.2020

Još jedan češki investitor proširuje proizvodnju na srpsko tržište

Predstavnici češke kompanije IMG Bohemia s.r.o, koja se bavi proizvodnjom plastičnih komponenata za automobilsku industriju, ovih dana je postigla dogovor o uslovima za novu češku grinfild investiciju u opštini Bela Crkva. Nakon nedavnog potpisivanja ugovora o investicionom projektu firme Spel Manufacturing s.r.o, ovo je dolazak drugog po redu češkog investitora u novoizgrađenoj industrijskoj zoni grada Bela Crkva, gde inače živi veliki broj pripadnika češke nacionalne manjine.

Tokom sastanka predstavnika IMG Bohemia s.r.o. sa predsednikom opštine Bela Crkva Darkom Bogosavljevićem i predsednikom Skupštine opštine Bela Crkva Marjanom Aleksićem, češka firma je dogovorila plan ulaganja u vrednosti 10 – 14 mil. EUR, koji podrazumeva izgradnju proizvodnog pogona na zemljištu površine 2ha i fazno zapošljavanje 200 radnika. Češki investitor planira i obuku budućih srpskih radnika u matičnoj fabrici u Češkoj.

Dve nove grinfild investicije čeških firmi pružaju jedinstvenu mogućnost preko 270 novih radnih mesta za stanovnike opštine Bela Crkva, što će značajno doprineti boljim životnim uslovima i životnom standardu u nerazvijenom Južnobanatskom okrugu.

Mediji u Srbiji u vezi sa tim podsećaju da je „češki predsednik Miloš Zeman izrazio podršku izgradnji pogona kompanije IMG Bohemia s.r.o.“ tokom ličnog susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prilikom zvanične posete Srbiji u septembru 2019. godine.

Ambasada Republike Češke u Beogradu je aktivno učestvovala u ovom investicionom projektu i de facto bila inicijator ideje da češka investicija bude realizovana upravo u industrijskoj zoni Bela Crkva. Takođe, ambasador Tomaš Kuhta o ovoj uspešnoj akviziciji navodi da predstavlja odličan primer konkretnog doprinosa Ambasade Republike Češke u Beogradu boljem životu Čeha u srpskom pograničnom području, što je jedan od ciljeva strategije češke diplomatske misije u Srbiji, u okviru koje su takođe realizovani projekti razvojne saradnje, kao i veoma intenzivna partnerska saradnja.

Tekst: Miroslav Čančik, zamenik ambasadora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *