Konstituisan novi saziv Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Za predsednicu Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine na sednici održanoj 01.12.2018. godine  u Beloj Crkvi, izabrana je gospođa Ljiljana Stehlik.

Gospođa Ljiljana Stehlik je na izborima za nacionalne savete bila nosilac liste Zajednica Čeha u Srbiji.

Na konstitutivnoj sednici potvrđeno je 15 mandata članovima češkog Nacionalnog saveta. Odmah nakon konstitutivne, održana je i izborna sednica na kojoj su izabrani predsednik i potpredsednik Nacionalnog saveta kao i predsednik i članovi Izvršnog odbora.

Za predsednicu Nacionalnog saveta izabrana je gospođa Ljiljana Stehlik a za potpredsednika gospodin Štefan Klepaček. Novi predsednik Izvršnog odbora je gospodin Šiman Irović dok su za članove izabrani gospođa Ivana Razumenić, gospodin Anton Stehlik, gospođa Ivana Ristić Hubert i gospođa Boženka Stavrić.

Gospođa Ljiljana Stehlik, novoizabrana predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, u svom obraćanju zahvalila se Savetu na podršci i obavezala da će se u svom radu zalagati za afirmaciju čeških kulturnih vrednosti i podršku novim idejama te podsticanju permanentnog razvoja. Akcenat će staviti ne samo na očuvanje kulturnog nasleđa,  već i na poboljšanje kvaliteta kulturnih i umetničkih programa i projekata, kroz povećanje umetničkih sadržaja u kulturnoj ponudi te razvijanje i usavršavanje programa koji promovišu kulturni turizam. Inovativnost sadržaja u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, kao i uključivanje mlađe češke populacije, jedan je od prioriteta. Programi u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma biće koncipirani tako da objedinjavaju  potrebe Čeha na prostoru Srbije.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *