Rok festival „Srpski Banat 2021“ u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Ministarstva inostranih poslova Češke Republike, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog te opštine Bela Crkva, održan je u nedelju 15. avgusta u Češkom Selu.  Organizaciju  festivala pomogli su: Češka Beseda Češko Selo, Češka Beseda  Kruščica, JKP Belocrkvanski komunalac , BC Info i mnogobrojni saradnici  i prijatelji manifestacije.

Otvaranju  festivala prisustvovali su ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta, Martin Abraham  i Vladimir Vana, diplomate u Ambasadi Češke u Beogradu, Petr Dolezal novi konzul u Ambasadi  Češke kao i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslav Jovanović, te predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

„Želja Nacionalnog  saveta češke nacionalne manjine je da oživi ovo autetično selo i da se organizuju muzički sadržaji, koji bi, pre svega, privukli mlađu publiku,. Trudimo se svi da predano radimo na oživljavanju sela, da mladi ljudi dođu, da upoznaju lepote i mir i dušu ovog autentičnog i izuzetno retkog sela”

–  istakla a je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Na Festivalu su nastupili: Stefan’s Jazz Band, The Twilight D.C., Bane Gluvakov Trio i DJ Riziko. Koncertu je prethodila tradicionalna gastronomska manifestacija „Paprikašijada“ koja se u Češkom Selu tradicionalno održava trinaesti put. Atmosfera je bila veoma inspirativna za izvođače a ostvarena je odlična interakcija sa publikom tako da se pevalo se i skandiralo na srpskom i češkom jeziku te je još jednom potvrđeno da je muzika univerzalni jezik koji povezuje i spaja ljude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *