U Novom Sadu, 09.oktobra 2021. “Češka beseda Novi Sad“ organizovala je treći put po redufestival “Novosadske radosti 2021”. Manifestacija je održana u restauriranom zdanjuNovosadskog streljačkog udruženja, u javnosti poznatijeg kao dvorac Eđšeg. Eđšeg je postaonajinspirativnije mesto u Novom Sadu, postao je nova kulturna stanica, kreativnimultifunkcionalni centar. Celodnevna manifestacija donela je delić češke kulture u Novi Sad.Uz pomoć mnogobrojnih prijatelja organizovane su dve izložbe i bogat kulturno-umetničkiprogram. Po završetku manifestacije, uz koktel za sve goste i učesnike, članovi udruženjaČeška Beseda Banja Luka su svojom pesmom i instrumentima upotpunili veselu atmosferu.

Program je bio šarolik i sadržajan i obuhvatio je:

– Otvaranje izložbe “Meseci u godini” češkog ilustratora, slikara i pisca Jozefa Lade,

– Otvaranje izložbe fotografija koje su načinili članovi udruženja „Češka beseda Novi Sad“,

– Recital – pesme članova udruženja, Danijele Bogovački i Željka Golića,

– Nastup hora “Bella musica”, gradskog hora Bele Crkve,

– Nastup igračke skupine „Češke besede Kruščica“, češkog folklornog ansambla iz Kruščice,

– Nastup KUD “Petefi Šandor”iz Budisave, igračke skupine i hora;

Nacionalni savet češke nacionalne manjine od samog početka i nastanka ideje podržao jemanifestaciju „Novosadske radosti“ i uvrstio je u godišnji Kalendar manifestacija od značajaza češku zajednicu u Srbiji. Manifestacija „Novosadske radosti 2021“ je projekat afirmaciječeške kulture u Novom Sadu. Saradnjom između čeških beseda (čeških udruženja) u Srbiji,kao i u regionu, kroz kulturne manifestacije i izložbe, organizatori žele da očuvaju tradicijuČeha u Republici Srbiji, povežu građane Republike Srbije koji su poreklom češkenacionalnosti, ojačaju prijateljstvo između češkog, srpskog i svih ostalih naroda na teritorijiRepublike Srbije i da približe i popularizuju bogatu češku kulturu.

Manifestacija je podržana od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke,Ambasade Republike Češke u Beogradu, Nacionalnog saveta Češke nacionalne manjine iGradske uprave za kulturu grada Novog Sada i Kulturne stanice Eđšeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *