Poznato je da su Česi veliki zaljubljenici u prirodu, vole rekreaciju, izlete a posebno i sportove na vodi. Pripadnik češke zajednice u Srbiji Alen Irović, jedriličar je koji se već godinama bavi ovim zahtevnim sportom. Napokon je ove godine, njegov trud urodio plodom.

Početkom septembra uz odobrenje Štaba za vanredne situacije opštine Golubac i uz poštovanje mera zaštite od pandemije COVID-19,  održano je državno prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju . Ovo tradicionalno takmičenje za olimpijske klase ,,Optimist’’, ,,Radial’’, ,,Laser’’, ,,Laser 4.7’’, ,,Fin’’ i ,,470’’ organizovali su  Jedriličarski klub Golubac i Jedriličarski savez Srbije.

Mada na nekim takmičenjima proteklih godina kada se održava ovo prvenstvo nije bilo vetra, ove godine se to nije ponovilo, pa su jedriličari od petka do nedelje uz povoljan vetar održali šest trka i imali sve uslove za postizanje dobrih rezultata i osvajanja medalja. U klasi ,,470’’ na pobedničko postolje, zauzevši prvo mesto, popela se dvočlana posada jedriličarskog kluba ,,Panonija 1975’’ iz Bele Crkve koju su činili Predrag Jović i Alen Irović.

Nadamo se da će ovaj uspeh Alena Irovića doprineti promovisanju sportova na vodi, a pre svega jedriličarstva. Kako za ovaj sport nisu potrebne posebne fizičke predispozicije već je dovoljan entuzijazam i vreme nadamo se da će još neko od mladih Čeha poći njegovim stopama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *