Drugog dana festivala “Lepota različitosti / Krása různorodosti”, česnici su se okupili najpre u Etno kući u Kruščici, nakon čega su defileom kroz centar sela najavli početak programa.

Svoja umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupu horova i pevačkih grupa.

OŠ “Sava Munćan” iz Kruščice predstavila je svoje “Razigrane pčelice”, a Češka beseda Kruščica i Češka Beseda Bela Crkva osim spleta čeških igara odigrale su i koreografiju “Leskovac”. Kulturno umetničko društvo “Vukomir Vidić – Uča” sa sekcijama iz Kusića i Bele Crkve predstavilo se koreografijama: “Radujevac”, igre iz okoline Pirota, “Katanka” i “Bugarka”. Foklorni ansambl “Đorđe Košbuk” iz Grebenca nastupila je sa rumunskim narodnim igrama, a foklorna sekcija Centra za kulturu “Bosilegrad” sa koreografijama “Šopska svita” i “Kopanica”. Ansambl “Romačka” iz Pančeva pikazao je rusku školu igre kroz koreografije “Antoška” i “Moskovski kadril”. Folklorna sekcija Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada predstavila je rusinske igre iz Vojvodine.

U nastavku programa, pevačka grupa “Krajani” iz Bele Crkve podsetila je publiku na tradicionalne češke pesme, a duvački orkestar KUD “Đorđe Košbuk” spletom rumunskih narodnih pesama zagrejao je dlanove publike. Orekestar “Moravska tambura” iz varošice Saraorci pokazao je kako se neguje lepa tradicija tamburica. Hor “Banjalučke krajanke” na svom repertoaru imao je češke kompozicije, a hor “Harmonija” Rusinskog kulturnog centra svojim nastupom oplemenio je ovo veče, a kuriozitet je bio da su otpevali nekoliko poznatih čeških pesama.

Festival je tradicionalno zatvorila folklorna sekcija Češke besede Kruščica koreografijom “Svaki momak devojku ima”. Predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović zahvalio se svim učesnicima festivala i naglasio značaj manifestacija za češku zajednicu u smislu promocije češke kulture i tradicije.

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Ove godine su, zbog poznatih razloga, izostali gosti iz Češke, kao i Rumunije, ali ostaje nada da će na sledećem, jubilarnom, desetom festivalu program upotpuniti i predstavnici iz matice.

Odbor za obaveštavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *