Obeležen dan Nacionalnog saveta Čeha

U četvrtak 16. maja, na dan Svetog Jana Nepomuka, u Gradskoj galeriji, na prigodan način obeležen je Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Svečanosti su pored članova Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, prisustvovali zamenik ambasadora Češke Republike u Beogradu Miroslav Čančik, predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić, predstavnici čeških udruženja kao i mnogobrojni gosti iz drugih nacionalnih saveta: rumunskog, rusinskog, romskog, makedonskog, ruskog, crnogorskog.  

Sve prisutne goste pozdravila je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, koja je preznetovala aktivnosti saveta od konstitusanja novog saziva, odnosno od decembra 2018 godine.

“Nama je cilj  da uključimo mlade ljude u manifestacije i aktivnosti Nacionalnog  saveta i na tome ćemo raditi tokom celog mandata. Kada vidim nasmejana lica deca, to nam je najveći podsticaj I motivacija  za dalji rad. Sada nam predstoje tradicionalne češke manifestacije, pre svega veliki festival “Lepota različitosti” polovinom jula meseca. Želela bih da naglasim da ćemo polovinom avgusta meseca održati veliki rok festival u Češkom selu, planiramo da u okviru Paprikašijade koja će biti u dnevnim satima dana, u večernjim satima obezbedimo veliku binu i ozvučenje, doći će nam gosti iz češke i Rumunije kao i naše domaće rok grupe. Na ovaj način planiramo  da započnemo  tradiciju festivala u ovom malom gotovo čistom etničkom selu, da pokušamo da ga oživimo i vratimo u neke okvire u koje mislimo da treba da bude.”

Prisutnima se obratio i predsednik Izvršenog odbora Nacionalnog saveta Čeha, Šiman Irović, koji je istakao značaj i očuvanje osnovnih škola na teritoriji opštine Bela Crkva u kojima je fakultativno izučava češki jezik.

“Zahvaljujem se svima koji su došli na obeležavenje Dana Nacionalnog saveta Čeha, želim da se osećate kao kod svoje kuće jer Dan Nacionalnog saveta Čeha  nije ništa drugo nego Dan svih nas ovde prisutnih”


– dodao je Šiman Irović.

Za izuzetan doprinos očuvanju čeških kulturnih vrednosti Nacinalni savet Čeha dodelio je zlatne plakete Štefanu Klepačelu, Karlu Krutili i Ambasadi Republike  Češke u Beogradu na čelu sa ambasadorom njegovom ekselencijom Tomašom Kuchtom.

“U Srbiji sam nekoliko meseci, ali prezadovoljan sam onim što sam danas u Beloj Crkvi video, osetio sam neverovatnu želju i volju za radom Nacionalnog saveta Čeha u Beloj Crkvi, a kada sam čuo češku himnu to me je posebno obradovalo. Državljani Češke Republike su jako srećni  što van matice zemlje postoje nacionalne zajednice Čeha, a ministartsvo  inostranih poslova se trudi  da pomogne da se očuva čekški  jezik i kultura u svim ovim zajednicama.Pomoć Republike Češke ka Srbiji je već prešla cifru od 2.5 milijarde dinara, u ovoj godini nastavili smo taj trend i nastavićemo i narednih godina. Još jednom želim da zahvalim na pozivu Nacionalnom saveta češke nacionalne  manjine i da im poželim puno uspeha u daljem radu”


– istakao je zamenik ambasadora Republike Češke u Beogradu Miroslav Čančik.

“Na osnovu svega sto je danas prezentovano, jasno se vidi pomak u radu Nacionalnog  saveta češke nacionalne manjine, videli smo dosta aktivnosti i  manifestacija koje su se održala za ovo kratko vreme, vide se ideje i uključenost mladih ljudi. Lokalna samouprava opštine Bela Crkva će uvek izaći u susret Nacionalnom savetu u vidu podrške raznim projektima, naravno, u skladu sa mogućnostima. Takođe pružamo podršku  svim nacionalnim  savetima, ne samo Nacionalnom savetu Čeha.”


– rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Dečiji hor “Radost” izveo je dečije pesmice na češkom jeziku dok je Ivona  Bužek izvela dela klasične muzike.

Obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.(Hronika nacionalnih manjina 105)Nacionalni savet češke nacionalne manjine Ambasada Republike Češke u Beogradu

Posted by Minority News Portal on Среда, 29. мај 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *