Češki učenici posetili opštinu Bela Crkva

Učenici škole  Osnovne škole “Zaječi”  (ZŠ Zaječí) iz  Južno-moravske oblasti Republike Češke posetili su opštinu Bela Crkva gde su im domaćini bili učenici i nastavnici OŠ “ Sava Munćan” iz Kruščice kao i  predstavnici Češke besede Kruščica. 

Gosti iz Češke Republike najpre su obišli crkvu  Svetog Vaclava u Kruščici kao i Etnu kuću u ovom selu gde  su pored starih eksponata mogli da pogledaju izložbu fotografija o obeležavanju čeških običaja u Kruščici, kao i fotografije sa manifestacija koje organizuje češka zajednica na ovim prostorima. Kako je Bela Crkva opština poznata po svom bogatom kulturno istorijskom nasleđu, češki učenici posetili su rimokatoličku crkvu Svete Ane, Narodnu biblioteku u Beloj Crkvi, a naročito su bili impresionirani panoramom Bele Crkve koja se pruža sa vidikovca Tri krsta.

Etno muzej Čeha u Češkom  selu, bio im je sledeća destinacija,a posebnu pažnju privukli su im  predmeti iz domova starosedelaca.

Zajednička priredba održana je u Češkom domu u Kruščici. Češki učenici sa svojim nastavnicama recitovali su i pevali češke pesme,a posebno iznenađenje je bila pesmica “Telefon” koju su izveli na srpskom jeziku, kao i pesma “Kruška” na češkom jeziku koju su pevali zejedno sa publikom.

Silvana Karafijatova, nastavnica klavira i češkog klavira kaže da je saradnja dve škole počela prošle godine, kada su učenici OŠ” Sava Munćan” posetili njihovu školu u Češkoj.

“ Učenici su sve vreme u kontaktu, evo već godinu dana, a svi kažu da su veoma srećni zbog druženja i razmene iskustava. ”

– dodaje Karafijatova.

Češke učenice na prireddbi svirale su gitare i klavir,  a Mihaela Katinkova koja ima 14 godina posebno je bila zanimljiva  sa svojim sviranjem instrumenta Ukelele,a prisutne je opčinili i svojim melodičnim glasom.

„ Ovde su ljudi jako zanimljivi i ljubazni, druženje je bilo jako lepo. Znala sam da postoji češka zajednica na ovim prostorima, pa sam želela da dođem u Belu Crkvu i upoznam se bliže sa istorijom i načinom života mojih sunarodnika.“

– rekla je Mihaela.

Učenici OŠ “Sava Munćan” pripremili su raznovrstan program u koji su bili uključeni predškolci, kao i  učenici nižih i viših razreda. Takođe, učenici koji u školi  fakultativno izučavaju  češki jezik sa elementima nacionalne kulture, recitovali su i  pevali češke pesme koje su jako dobro poznate na ovim prostorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *