NACIONALNI SAVET ČEHA POSETILA JE VISOKA DELEGACIJA POSLANIČKOG DOMA ČEŠKOG PARLAMENTA

Nacionalni savet češke nacionalne manjine imao je čast da 21.03.2019. godine ugosti delegaciju Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike na čelu sa Vaclavom Klausom, predsednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport sa saradnicima i konzulku Ambasade Češke u Beogradu, Petru Feikovu.

Posle posete rukovodstvu opštine Bela Crkva na čelu sa predsednikom Opštine, Darkom Bogosavljevićem i predsednikom skupštine Marjanom Aleksićem sa saradnicima, održan je radni sastanak u prostorijama Nacionalnog saveta. Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Ljiljana Stehlik,  istakla je izuzetnu saradnju sa Ambasadom Republike Češke i zahvalila se gostima na pomoći oko održanja i opstanka škola u kojima se izučava češki jezik sa elementima nacionalne kulture a od posebnog su interesa za češku nacionalnu zajednicu.

Tokom boravka u Beloj Crkvi, visoka delegacija iz Republike Češke posetila je i prostorije Češke besede Bela Crkva, češku Biblioteku  kao i Školu plus.

U prijatnoj atmosferi Škole plus, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, učitelj češkog jezika, Stanislav Havel je sa najmlađim članovima Škole plus održao radionicu na češkom jeziku a zatim su deca otpevala nekoliko dečijih čeških pesama. Gosti iz Češke Republike bili  su  vidno  uzbuđeni njihovim nastupom       te su i zapevali zajedno sa prisutnima. Deci su uručili poklone,  knjige na češkom jeziku i slatkiše, a ministar Vaclav Klaus obratio se rečima da će mu ova poseta  ostati  u najlepšem sećanju. Istakao je  da  je zadovoljstvo da se na  hiljadu kilometara od Češke oseća kao kod kuće.


Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *