U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Češke besede Kruščica i učitelja češkog jezika Sranislava Havela, održana je tradicionalna manifestacija Čarodejnice 24.04.2021. u Češkom Selu. Radi se o paganskom običaju koji se obeležava u Češkoj ali se zadržao i kod Čeha u Banatu. Običaj je da se na kraju zime simbolično spali sve ono što je bilo nepovoljno tokom godine. Simbol nedaća i zime je za tu priliku napravljena lutka postavljena na stub koja se na kraju rutuala simbolično spaljuje.

“Pandemija koronavirusa sa kojom smo se suočili kao pojedinci i društvo, ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize prošlosti ali i  sadašnjosti, da su druženja u okviru  porodica i prijatelja  najsigurnija  uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenljivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo”

-rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, gospođa Ljiljana Stehlik.

Manifestaciji su prisustvovali članovi Nacionalnog saveta, Češke besede Kruščica, Češke besede Bela Crkva, Češke besede Vršac kao i Škole plus. Bila je to prilika za druženje, razmenu iskustava i ideja ali takođe i za boravak u prirodi, na otvorenom, u izuzetnom ambijentu Češkog Sela. Veliki deo radova na uređenju prostora oko Etno muzeja  je realizovan tako da će Česi spremno dočekati predstojeće  manifestacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *