U petak, 16. juna u sali Centra za kulturu u Beloj Crkvi, svečano je otvoren deveti po redu festival “Lepota različitosti / Krása různorodosti”. Organizator ove manifetacije je Češka beseda Kruščica, a pod pokroviteljstvom Amasade Češke Republike, Lokalne samouprave opštine Bela Crkva kao i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine. Festival je spoj tradicije i multikulturalnosti, sa akcentom na predstavljanju čeških pesama i igara i uopte češke kulture.

Manifestaciju su otvorili, Petra Feikova, konzulka Ambasade ČR, Violeta Simić, predsednica opštine Bela Crkva, u ime Nacionalnog saveta, predsednik IO, Šiman Irivić, kao i u ime domaćina, Jozef Irović, predsednik Češke besede Kruščica.

Na otvaranju su nastupile Belocrkvanske mažoretkinje, kao i kulturno-umetnička društva, koja predstavljaju srpske, češke, ruske, bugarske, rusinske igre, a koja će svoj glavni nastup imati drugog dana festivala, uz pevačke grupe i horove, u Kruščici.

Festival “Lepota različitosti / Krása různorodosti” predstavlja jednu od najznačajnih manifestacija vezanih za češku zajednicu u Srbiji, a nalazi se i među značajnijim manifestacijama za opštinu Bela Crkva.

Odbor za obaveštavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *